måndag 28 juli 2014

Turist på hemmafronten / Sightseeing Close to Home

I går beslöt vi oss för att turista hemmavid, så vi satte oss i bilen de få milen till radiostationen Grimeton utanför Varberg. Grimeton byggdes i början av 20-talet och var en del av ett världsomspännande nätverk för trådlös kommunikation. Man sände långvåg till en radiostation på Long Island och därifrån skickades morsesignalerna vidare till andra stationer runt om i världen. Idag finns bara Grimeton kvar i originalskick från den tiden, och den används fortfarande ett par gånger om året. För 10 år sedan blev den utsedd till Världsarv av UNESCO.

Jag rekommenderar verkligen ett besök. Det här var den första formen av trådlös kommunikation som förekom över världshaven, och det är inte så där väldigt länge sedan ändå. I dag har vi en mobiltelefon i fickan, då behövdes det ett helt hus fullt av maskiner :-).


Yesterday we went sightseeing close to home. We visited the radio station Grimeton, that was proclaimed a World Heritage site by UNESCO ten years ago. It was built in the early twenties for longwave wireless communication and is still functional AND used a couple of times a year. I do recommend a visit there, it's the only one left of its kind. And consider that you now have a cell phone in your pocket, back then they needed a whole building with machinery for wireless communication across the Atlantic!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar