fredag 18 april 2014

"Sveriges närmaste stad"

Enköping säger sig vara "Sveriges närmaste stad", nära till Stockholm, Uppsala och Västerås. Men inte till Göteborg, Halmstad och Malmö, så det kan nog diskuteras. Hursomhelst så var vi där förra helgen och hälsade på ene sonen, som för tillfället har slagit ner sina bopålar där.Det rinner en å genom Enköping och där finns ett fint promenadsstråk med små parker på flera ställen


Det uppskattades inte minst av Jack, som hade mycket att nosa på!

Ån till Enköping är så pass djup att där finns en småbåtshamn inne i stan, men strandlinjen har gått långt  upp i gamla tider.Vi passade på att besöka Härkeberga kyrka med dess målningar utförda av Albertus Pictor på sent 1400-tal. I just den här kyrkan har tydligen målningarna aldrig målats över, annars var det vanliga att de kalkades över i samband med reformationen.


Mälardalen är ju fantastiskt rikt på fornlämningar också, bland annat finns det gott om hällristningar utanför Enköping. Först stannade vi vid Stora Rickebyhällen.


Sedan traskade vi ut i gammelskogen och letade rätt på Brandskogsskeppet, en ristning som är helt unik. Ett fyra meter långt skepp, med många detaljer som man inte hittar någon annanstans.
Ljuset föll så att det var svårt att ta bra bilder på just den här hällristningen men följ länken och titta på bilderna. Det var defintivt värd promenaden dit.


Last weekend we went to Enköping, nearby Stockholm, to visit one of our sons. We also visited the medieval church in Härkeberga to see the mural paintings by Albertus Pictor from the 15th century, and we spent quite some time in the forest searching for ancient rock carvings (3000 years old, at least).

2 kommentarer:

  1. Tack för de guidade turen! Enköping är en stad jag aldrig besökt, men efter dina bilder blev jag allt lite sugen!

    SvaraRadera
  2. En garnaffär finns där också, Garnboden, men den var stängd, så något garnspan blev det inte...

    SvaraRadera